Raad van Bestuur

 

Peter Kiekens ( voorzitter – online media – tornooien ) – voorzitter@badminton-pba.be

Patrick Broeckx ( secretaris ) – secretaris@badminton-pba.be

Hilde Symons ( penningmeester & medewerker competitie ) – penningmeester@badminton-pba.be + herencompetitie@badminton-pba.be + damescompetitie@badminton-pba.be

Lutgarde Symons ( medewerker competitie – assistentie secretariaat – online media) – gemengdecompetitie@badminton-pba.be

Sigurd Dieleman ( competitieverantwoordelijke ) – competitie@badminton-pba.be

Matthias Van Hoof (jeugdcompetitie & PBA Jeugdcircuit) – jeugdcompetitie@badminton-pba.be + jeugdcircuit@badminton-pba.be

Evelien De Bra ( klassements- en reglementenverantwoordelijke ) – klassementen@badminton-pba.be + reglementen@badminton-pba.be

Kristine De Cuyper ( jeugdtrainingscommissie ) – planning@badminton-pba.be + jeugd@badminton-pba.be

 

 Ere bestuursleden

René Rooman – ere-secretaris
Nelly Halsberghe – ere-penningmeester                                                                                                                                                                                                                                                          Linda Schippers – ere bestuurslid – voorzitter

 

Commissies

Sportcommissie

Tornooicommissie

  • Organisatie van provinciale kampioenschappen
  • Organisatie van Georges Rogierstornooi
  • Ondersteuning van het PBA Jeugdcircuit waaraan beginnende jeugdspelers kunnen deelnemen.
  • Contacten :

Jeugdtrainingscommissie

  • Organiseren van extra jeugdtrainingen voor talentvolle spelers die geselecteerd worden uit de verschillende clubs.
  • Ontwikkelen van talentvolle jeugdspelers tot nationaal en internationaal niveau.
  • Deelname aan nationale en internationale stages en tornooien.
  • Contacten :

Recreantencommissie

Wedstrijdfunctionarissencommissie

  • Aansturen en opvolging van de wedstrijdfunctionarissen binnen de provincie
  • Deelnemen aan vergaderingen betreffende de wedstrijdfunctionarissen op Vlaams niveau.
  • Contact :

Klassementen- en reglementencommissie

Medewerkers

Financieel Commissaris

  • Nelly Halsberghe – controle financiën
 

Aanspreekpunt Integriteit (API)

Bij de API kunnen jonge sporters, ouders, trainers, begeleiders of andere betrokkenen terecht met een vraag, bezorgdheid of melding in verband met een vermoeden of klacht over fysieke of seksueel grensoverschrijdend gedrag, pestgedrag of andere ethische kwesties. De API is iemand die discreet kan handelen en onafhankelijk kan werken. De federatie API voor PBA (Provinciale Badmintonvereniging Antwerpen) is  :  Patrick Broeckx.  secretaris@badminton-pba.be

Zijn taak is :

  • Aanspreekpunt en eerste opvang: De API luistert naar het verhaal of de vraag van de melder, vormt zich een beeld van de situatie en geeft vervolgens informatie en advies of verwijst door. De API heeft discretieplicht met andere woorden gaat de API zeer zorgvuldig om met gevoelige informatie.
  • Coördinatie van de interne procedure en doorverwijzing: De API neemt elke vraag of melding serieus. De API zal zich een beeld vormen van de situatie maar bij vermoedens of aanwijzingen van ernstig grensoverschrijdend gedrag is het niet de taak van de API om zelf hulp te verlenen of op onderzoek uit te gaan. Voor professionele ondersteuning, hulpverlening of melding verwijst de API door naar deskundigen.
  • Preventie en ondersteuning: De API zorgt samen met het bestuur voor de bekendheid van de functie binnen de federatie voor de sensibilisering van de leden omtrent het thema ethisch sporten.

Externe instanties

Politie (melding/klacht): Een aangifte van seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik of het indienen van een klacht kan bij de lokale politie. De politie staat in voor de eerste opvang. De politionele slachtofferbejegening kan u doorverwijzen naar gespecialiseerde diensten. De politie is wettelijk verplicht om elk misdrijf te melden aan de Procureur des Konings. In een noodsituatie kan je de politie bereiken via het nummer 101. Bij dringende medische hulp bel je onmiddellijk het alarmnummer 112.

Hulplijn 1712 (advies/informatie): Deze hulplijn is de lijn waar je alle vormen van geweld, misbruik en kindermishandeling kan melden. Het meldpunt luistert naar het verhaal van het slachtoffer, pleger, betrokkene of derde. Samen proberen ze de vraag van de beller duidelijk te krijgen en proberen ze de beller correcte informatie door te geven. Daarnaast schatten ze samen met jou de situatie in en verwijzen door. Indien het gaat om een levensbedreigende situatie contacteer dan het nummer 101.

Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) (advies/informatie): Altijd contacteren in samenwerking met de federatie-API! Wanneer de betrokkenen bij een situatie van seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel misbruik een volwassenen zijn, kan men voor advies en hulp terecht bij het CAW. Het CAW kan gecontacteerd worden via de hulplijn 1712.

Jongeren Advies Centrum (JAC) (advies/informatie) is onderdeel van het CAW en richt zich specifiek op jongeren. Bij het JAC kan elke jongere zijn verhaal kwijt. Hiermee gaat het JAC vervolgens aan de slag om de jongere te ondersteunen en zijn mogelijkheden te versterken. Daarnaast informeren ze jongeren over hun rechten en hoe ze deze kunnen benutten. Het JAC is te bereiken via zeer diverse kanalen: e-mail, telefoon, chat of via persoonlijk contact.

Stop it Now! (Advies, informatie en hulpverlening): Stop in Now! biedt ondersteuning aan mensen met pedofiele gevoelens en hun naasten. De organisatie biedt een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning aan. Daarnaast verwijzen ze door naar gepaste hulp en proberen deze stap waar nodig te verkleinen.

Centrum Ethiek in de Sport (ICES) (advies/informatie): ICES is een kenniscentrum dat zich inzet om beleidsondersteuning te bieden aan diverse spelers in het sportlandschap. Hierbij kan het gaan om sportfederaties alsook clubs. Daarnaast proberen ze het maatschappelijke draagvlak voor thema’s op het gebied van ethisch sporten te vergroten. Daarnaast bundelt ICES de meldpunten en hulplijnen over de grenzen van de sportfederaties heen. ICES heeft ook 2 casemanagers die API’s kunnen adviseren bij het omgaan met cases in de sport.

(aangepast op 14-07-2023)