PBA verantwoordelijke – Luc Van den Heuvel

Een recreant (R-statuut) is een speler die aan zijn club heeft aangegeven enkel recreatief te willen spelen. De club geeft jaarlijks door aan Badminton Vlaanderen welk statuut de speler wenst: competitie- en tornooispeler (CT), recreant (R) of jeugdspeler (J). Elke nieuw aangesloten speler is automatisch recreant, tenzij hij/zij een andere keuze heeft opgegeven.

Een recreant mag deelnemen aan alle recreantenontmoetingen. Hij/zij mag slechts aan 1 officieel tornooi deelnemen per seizoen als hij/zij lid is van een competitieclub. Gebeurt dit meer dan 1 keer per seizoen, dan wordt hij/zij automatisch CT-speler. Een recreant, lid van een recreantenclub, mag niet deelnemen aan een officieel georganiseerd tornooi.

Op de website van Badminton Vlaanderen kan je meer te weten komen over volgende punten ( link naar website ):

  • Recreantenstatuut (C900)
  • Jeugdspeler (C900 art.7)
  • Info voor clubs met o.a. de formulieren voor het organiseren van een ontmoeting (C900 en C910)
  • Recreantenontmoetingen in de provincie Antwerpen staan vermeld op de PBA Tornooipagina

Doel van de recreantencommissie

Het doel van de recreantencommissie is, met de hulp van de clubs, alle beginnende
spelers die enkel recreatief willen spelen en personen die badminton beter willen leren kennen, de mogelijkheid bieden met de sport kennis te maken en voor de gevorderden deze verder uit te werken. Zo zijn er al heel wat clubs die recreantenontmoetingen of andere initiatieven organiseren.

Evenementen

Elk jaar richt de recreantencommissie een recreanten-team-ontmoeting in. Elk team bestaat uit 2 dames en 2 heren, allen met een R-statuut. Ook spelers die geen lid zijn van Badminton Vlaanderen worden toegelaten. Naargelang de beschikbare tijd worden er 3 of 4 ronden gespeeld. In elke ronde speelt ieder team 1 heren dubbel, 1 dames dubbel en 2 gemengd dubbel. Na iedere ronde wordt een rangschikking opgemaakt en spelen teams van ongeveer dezelfde sterkte tegen elkaar.

Link naar recreatieve toernooien op de website van Badminton Vlaanderen

Jaarlijks tracht de PBA een recreantenontmoeting te organiseren. Het gaat om een teamontmoeting, waarbij elk team uit 2 heren en 2 dames bestaat, allen met een R-statuut. Ook personen die geen lid van Badminton Vlaanderen, mogen deelnemen. Er wordt gestreefd naar het vormen van pools van 4 teams. Deze teams spelen allen op hetzelfde veld. Elk team speelt 1HD, 1DD en 2GD per ontmoeting, m.a.w. elk lid van een team speelt 2 wedstrijden per ontmoeting. Er wordt gespeeld gedurende 15 minuten waarna de stand wordt genoteerd. Men speelt naar 21 punten of verder tot de tijd om is. Aanvangen en stoppen van de wedstrijden wordt met een geluidssignaal aangegeven. Na het beëindigen van de pool wordt een rangschikking opgemaakt en gaan het eerste en tweede team verder in een nieuw gevormde pool.